Od 30 lat ciężko pracujemy nad tym, aby nasze produkty były najwyższej jakości, bezpieczne dla konsumenta, produkowane z poszanowaniem środowiska naturalnego, ze zrozumieniem potrzeb pracowników oraz lokalnej społeczności.
Jesteśmy odpowiedzialni!
Otwartość
Jesteśmy otwarci na dialog, nowe rozwiązania, pomysły i opinie, nawet jeżeli się z nimi nie zgadzamy. Szczerze wyrażamy nasz punkt widzenia.
Szacunek
Szanujemy siebie nawzajem. Z szacunkiem odnosimy się do partnerów biznesowych i społecznych. Szanujemy różnorodność.
Odpowiedzialność
Bierzemy odpowiedzialność za nasze decyzje, działania oraz deklaracje w stosunku do siebie nawzajem, wobec partnerów biznesowych, środowiska i lokalnej społeczności.
Profesjonalizm
Stale uczymy się, szukamy nowych możliwości i rozwiązań, korzystamy z naszej wiedzy i doświadczenia. Przestrzegamy obowiązujących standardów.
Współpraca
Razem tworzymy zespół, w którym sobie ufamy, pomagamy nawzajem w realizacji ustalonych celów.
Od stycznia 2017 roku w naszej firmie funkcjonuje Kodeks Postępowania Etycznego. Określa on normy, którymi pracownicy firmy powinni się kierować w miejscu pracy i w relacjach zewnętrznych.
Zgodnie z Art.15.1. Ustawy o ochronie sygnalistów z dnia 14 czerwca 2024, Farm Frites Poland SA ustanowiła Procedurę dokonywania zgłoszeń naruszeń prawa i podejmowania działań następczych, w tym ustanowiła sposoby dokonywania zgłoszeń.
Zanim dokonasz zgłoszenia upewnij się czy:
Jeżeli odpowiedzi na wszystkie postawione pytania są twierdzące, istnieje szansa, że kwalifikujesz się jako sygnalista w świetle Ustawy o ochronie sygnalistów.
Jeżeli zaobserwowałeś naruszenie prawa w obszarach wymienionych w art. 3.1 Ustawy o ochronie sygnalistów, w szczególności:
i spełniasz podstawowe kryteria bycia sygnalistą, poinformuj nas o tym wysyłając zgłoszenie na adres sygnalista@ffp.pl.
Przed dokonaniem zgłoszenia zapoznaj się z Klauzulą informacyjną dla sygnalistów.
Bezpieczeństwo żywności ma dla nas podstawowe znaczenie i dlatego prowadzimy wiele aktywności, które propagują dobre standardy higieniczne i produkcyjne.
Gwarancja jakości od pola do stołu
W celu zapewnienie wysokich standardów jakości, nadzorujemy cały proces produkcji: od pozyskania surowców po wyprodukowanie gotowego wyrobu, jego przechowywanie i wysyłkę. Jakość jest bardzo ważna również w odniesieniu do surowców, opakowań, zaawansowania technologicznego maszyn oraz pracy ludzi. Dlatego audytujemy naszych dostawców oraz procesy wewnątrz firmy. Podnosimy wymagania, ale jednocześnie pomagamy je spełnić. Dbamy o to, aby nasze standardy były praktyczne. Dbamy o wykształcenie naszych pracowników, szczególnie z zakresu technologii. Wprowadzamy również narzędzia pomagające w rozwiązywaniu ewentualnych problemów.
Kontrola jakości
Wszystkie produkty, zanim trafią do obrotu, są kontrolowane przez naszych wykwalifikowanych pracowników. Wyjątkowe miejsce w tej kontroli zajmuje rozbudowana ocena sensoryczna przeprowadzana w kabinach sensorycznych.
Kontrolę jakości i nadzór nad procesem produkcji frytek, placków oraz płatków prowadzone są w laboratoriach kontroli jakości oraz w akredytowanych laboratoriach zewnętrznych. Analizujemy również prawidłowość samego procesu kontroli.
Standardy jakości
Troskę o wysoką jakość produktów potwierdzają posiadane przez nas oraz regularnie audytowane przez jednostki certyfikujące, najważniejsze standardy jakości: FSSC 22000, Halal, Kosher.
Jak usmażyć dobre frytki?
Zajrzyjcie na stronę www.goodfries.eu/pl, gdzie Europejska Organizacja Producentów Wyrobów Ziemniaczanych (European Potato Processors’ Association, EUPPA), której członkiem jest Farm Frites Poland, prezentuje Złote Zasady Smażenia Frytek.
Każda działalność produkcyjna ma wpływ na środowisko naturalne. Produkując wyroby ziemniaczane zużywamy wodę, wytwarzamy odpady i ścieki. Jednak dokładamy wszelkich starań, aby zminimalizować nasz wpływ na środowisko.
W 2001 roku wdrożyliśmy System Zarządzania Środowiskowego zgodny z normą ISO 14001, który oznacza, że dążymy do stałej poprawy procesów produkcyjnych, aby zmniejszać ich wpływ na środowisko, regularnie monitorujemy nasz wpływ na środowisko, racjonalnie gospodarujemy surowcami i odpadami, jak również edukujemy pracowników w zakresie proekologicznych zachowań.
Ograniczenie zużyć
Inwestujemy w rozwiązania pozwalające redukować zużycie wody, gazu i energii elektrycznej. Posiadamy własną dwuetapową podczyszczalnię ścieków wyposażoną w instalację beztlenową, która umożliwia nam wyprodukowanie energii elektrycznej i cieplnej. Również nasz zewnętrzny dostawca energii elektrycznej co roku zwiększa ilość energii pochodzącej ze źródeł odnawialnych.
Od 2010 roku posiadamy instalację odzysku energii z oparów pieca smażalniczego. Dzięki niej, w pierwszym roku zaoszczędziliśmy energię o równowartości 1 miliona m3 gazu.
Na początku 2014 roku uruchomiliśmy instalację, która odzyskuje ciepło z gorących wód po-procesowych. Dzięki tej instalacji zmniejszyliśmy średnie zużycie energii na tonę gotowego produktu o około 5%.
Edukacja ekologiczna
Tylko świadomi i dobrze poinformowani pracownicy mogą stanowić wsparcie w zakresie ograniczania wpływu na środowisko. Dlatego też każdego roku organizujemy akcje popularyzujące wśród nich zachowania proekologiczne, m.in.
Sadzenie drzewek
Jedną z akcji promujących ekologię wśród naszych pracowników i ich rodzin jest coroczne sadzenie drzewek w okolicznych lasach. W latach 2011-2024 posadziliśmy ponad 20 000 drzewek i nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa.
Szanujemy opinię pracowników, bierzemy pod uwagę ich pomysły, a także dajemy im możliwość rozwoju. To oni są gwarantem sukcesu naszej firmy, a my chcemy, aby czuli się w niej bezpieczni pod każdym względem.
Od czasu powstania firmy dużą wagę przykładamy do tego, aby odpowiedzialnie i efektywnie współpracować z lokalnymi społecznościami i utrzymywać dobre relacje sąsiedzkie. Nasza troska o sąsiadów przejawia się w następujący sposób:
Współpraca z Fundacją Ronalda McDonalda
Przedstawiciele Farm Frites Poland SA są członkami polskiej Rady Fundacji Ronalda McDonalda, która będąc częścią Ronald McDonald House Charities, wspiera programy, bezpośrednio wpływające na poprawę zdrowia dzieci w naszym kraju.
Nasza firma dołożyła swoją cegiełkę do budowy i współfinansuje utrzymanie dwóch Domów Ronalda McDonalda: w Krakowie i w Warszawie. Jesteśmy również zaangażowani w program „Nie nowotworom u dzieci” finansując profilaktyczne badania USG dzieci z regionu lęborskiego, a nasi wolontariusze angażują się w akcje wspierające i promujące Fundację.
Ze zrozumieniem i empatią odnosimy się do potrzeb osób chorych i niepełnosprawnych, szczególnie dzieci. Zgodnie z naszymi zasadami, dofinansowujemy ich leczenie tylko za pośrednictwem fundacji, do których należą. Jesteśmy aktywnie zaangażowani w budowę pierwszego w powiecie lęborskim, hospicjum stacjonarnego. Za nami ponad 100 wydarzeń w powiecie, z którym aktywny udział biorą nasi pracownicy - wolontariusze.
Przekazujemy nasze produkty fundacjom, domom dziecka, szkołom i przedszkolom
Wszyscy lubią frytki i placki ziemniaczane, które produkujemy. Chętnie więc dzielimy się naszymi produktami i przekazujemy je domom dziecka, ośrodkom pomocy społecznej, fundacjom, a także szkołom, czy przedszkolom.
Wspieramy aktywność sportową dzieci i dorosłych
Zdajemy sobie sprawę jak ważny jest ruch dla zdrowia dzieci i młodzieży, a także osób dorosłych i jak duże są potrzeby finansowe w tym obszarze.
Dofinansowujemy więc działalność m.in. lokalnego klubu strzeleckiego oraz drużyny piłki halowej. Również nasi pracownicy mogą liczyć na pomoc w realizacji swoich sportowych pasji, takich jak: tenis stołowy, bieganie, nordic walking oraz piłka nożna.
Promujemy profilaktykę zdrowotną
Z naszej inicjatywy w 2014, 2016, 2018, 2021, 2023 oraz 2024 roku do Lęborka przyjechał Ambulans Ronalda McDonalda, który w ramach akcji „Nie nowotworom u dzieci” jeździ po całej Polsce, a podróżujący w nim lekarze wykonują badania USG dzieci w wieku od 9 m-cy do 6 lat. Podczas tych akcji przebadanych zostało prawie 1000 maluchów. Kolejna taka akcja odbędzie się w 2024 roku.
Fabryka Lokalnych Innowacji
Za nami cztery edycje funduszu grantowego "Fabryka Lokalnych Innowacji", którego celem jest zaangażowanie mieszkańców i organizacji pozarządowych z terenu powiatu lęborskiego w działania na rzecz lokalnej społeczności realizujące cele zrównoważonego rozwoju. W efekcie przekazaliśmy 105.000 zł na realizację 24 lokalnych projektów.
Ważne jest dla nas, aby liczne działania na rzecz naszych pracowników, klientów, środowiska oraz społeczności lokalnej były jawne i przejrzyste. Z tego powodu opublikowaliśmy już trzy raporty: Raport Odpowiedzialności Społecznej za lata 2012-2013, Raport Zrównoważonego Rozwoju za lata 2014-2016 oraz Raport Zrównoważonego Rozwoju za lata 2017-2021.